Роль батька: факти, яких ми не знали

Leleka

Давно утвердилась думка, що мама важливіша у вихованні. Проте це не так. Батькові також відведена суттєва роль у вихованні та розвитку дитини. У своїй книзі «Чи важливий батько?» («Do Fathers Matter») відомий журналіст Пол Реберн виокремив декілька відкриттів психологів, біологів та соціологів, які доводять, що батько не менш важливий на всіх етапах життя дитини, від зачаття до дорослішання.

Учений із Гарвардського університету Девід Хейг висловив думку, що гени батька та матері в ембріоні поводять себе по-різному. Якщо гени матері, оберігаючи її, намагаються обмежити кількість речовин та енергії, які малюк висмоктує з організму, то гени батька навпаки роблять усе, щоб дати дитині максимальну кількість материнських ресурсів для розвитку саме ембріона.

За результатами дослідження університету Флориди, діти, чиї татусі перебувають з матір’ю поруч, мають нижчий ризик бути недоношеними. Для матері це означає зменшення ймовірності ускладнень, наприклад гіпертонії чи анемії.
Вчені стверджують, що присутність батька під час пологів сприятливо впливає на жінку. Матусі менше плачуть, кричать, просять знеболювальне. Батько ж у той час відчуває більшу близькість із немовлям.

Ризиком є післяпологова депресія у татусів. Важливо, щоб і батько, і мати були поруч із немовлям у перші місяці його життя. Якщо у татуся буде депресія, емоційний контакт із дитиною встановити стане значно важче. У майбутньому це негативно впливає на спілкування дитини з однолітками та її поведінку.Британські та шведські вчені стверджують, що діти, татусі яких брали активну участь у їхньому вихованні, менш агресивні.

Дослідники, порівнявши розвиток мови у дітей із бідних родин, говорять, що батько відіграє значно більшу роль у формуванні мовного пласту немовляти. Це зумовлено тим, що мами спілкуються із дітьми словами, які тим уже відомі. Натомість татусі менше зважають на можливості дитини і задіюють більший словниковий запас. Отак малюк вивчає нові поняття, користуючись здебільшого батьківським словником.

Сара Хілл, психолог із техаського християнського університету, переконана – відсутність батьків у дівчаток призводить до раннього статевого дозрівання та вагітності у підлітковому віці. Відчутність підтримки батька дає сигнал, що чоловіки не затримуються на довго, тож потрібно швидко шукати партнера. В експерименті на тваринах було продемонстровано, що феромони батька стримують статеве дозрівання дітей.

http://starylev.com.ua/