Планування сім’ї як чоловіча справа

Leleka

Наприкінці січня у Сумах відбулось засідання круглого столу, який ознаменував початок проекту «Планування сім’ї як чоловіча справа». Проект, який є частиною  масштабної програми БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї», принципово вирізняється з решти інших ініціатив фокусом уваги на залученні чоловіків до вирішення питань, які традиційно орієнтовані та сприймаються як актуальні лише для жінок. 

Проект виконується громадською організацією «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» у партнерстві з Сумським державним університетом. Такий тандем дає можливість залучити до реалізації завдань проекту медиків-практиків, науковців, спеціально підготовлених тренерів, враховуючи при цьому важливість гендерного компоненту: до розробки та втілення проекту залучені як медичний інститут, так і гендерний ресурсний центр Сумського державного університету.

Обговорюючи шляхи активізації заходів зі збереження репродуктивного здоров’я у рамках стратегічного розвитку Сумської області, учасники круглого столу поділились досвідом своєї роботи у цій сфері. Засідання відбулось за участі широкого та досвідченого представництва Сумського державного університету, Центру планування сім’ї, обласного Центру здоров’я, «Клініки, дружньої до молоді» та студентської соціальної служби.

Керівник проекту, Владислав Сміянов, зауважив, що цей проект виконує подвійну місію – окрім наукової складової, спрямованої на дослідження особливостей чоловічого компоненту у сфері просвітництва з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, має на меті розробку та апробацію нових підходів до роботи саме з цією цільовою групою. На сьогодні такі практики мають поодинокі приклади навіть на міжнародному рівні. Керівниця Координаційного центру гуманітарної політики СумДУ, Ніна Світайло, представила попередні напрацювання Сумського держуніверситету у роботі з молоддю у темі планування сім’ї та здобутки команди тренерів, які вже впродовж двох років працюють з тим, аби мотивувати сучасних юнаків і дівчат бути відповідальними до найдорожчого – свого здоров’я та майбутнього своєї сім’ї. 

Учасники круглого столу дійшли згоди – ефективне вирішення питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в сучасних умовах можливе лише через об’єднання зусиль: з одного боку – чоловіків і жінок, з іншого – медиків, освітян, громади, засобів масової інформації.  

Проект зацікавлений у розширенні кола учасників та запрошує долучатись усіх небайдужих. Для отримання інформації щодо реалізації проекту прохання звертатись до координаторки проекту Тарасенко Світлани: тел/факс: +38 (0542)  687- 796, моб.тел. 095 51 57 232.