У Хмельницькій та Вінницькій областях України відбулись тренінги зі втілення ініціативи «Університет, дружній до сім’ї»

Leleka

Протягом 23-26 лютого команда проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» провела семінари-тренінги зі втілення ініціативи "Університет дружній до сім'ї" для представників вищих навчальних закладів двох областей України.

Учасниками тренінгів у цих двох областях стали представники вишів, серед яких у місті Хмельницький –Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Хмельницький  національний університет, Хмельницький університет управління та права, Хмельницький економічний університет; у місті Вінниця – Вінницький національний технічний університет, Вінницький торгівельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Вінницький національний аграрний університет, Донецький національний університет.

Заходи проводились з урахуванням особливостей різних цільових груп, авсі семінари-тренінги містили акценти не лише на можливостях, а й на механізмах, ресурсах та ризиках впровадження ініціативи,  які вже напрацьовані командою проекту в ході втілення дружніх до сім'ї підходів у Сумському державному університеті.

Всі учасники тренінгів отримали необхідний для роботи та подальшого втілення ініціативи комплект наукових та методичних матеріалів. Це посібники, розроблені в рамках проекту, презентації та буклети, що описують принципи та механізми впровадження як ініціативи дружності до сім’ї, так і окремих її компонентів.

Для команди проекту цікавими і корисними були ідеї та пропозиції, висловлені керівництвом та викладачами ВНЗ, представниками студентського самоврядування та молодими батьками-студентами.

Заходи у Хмельницьку запам’ятались жвавими та цікавими дискусіями зі студентками – майбутніми педагогами. Молоді дівчата продемонстрували не лише розуміння відповідального ставлення до організації дружнього до дитини середовища у ВНЗ, а й високу вимогливість допедагогічної складової догляду та дозвілля дітей у Кімнатах тимчасового перебування.  

Одна з учасниць заходів у Вінниці, студентка 4 курсу торгівельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, Алєксєєнко Олеся, мама дівчаток-близнючок, на власному досвіді пересвідчилась, що, маючи бажання, навички самоорганізації та підтримку з боку сім’ї, можна встигати і двох дітей виховувати, івчитись паралельно у двох навчальних закладах. Водночас, такі прикладидоводять необхідність підтримки матерів-студенток і з боку вишів, і з боку громади. До речі, здобутки останньої у Вінниці є беззаперечними– так, Дитяча кімната у прозорому офісі Вінницької міської ради поки що не має прецедентів в Україні.