8 березня у Сумському державному університеті: розвінчання стереотипів

Leleka

Здавалось би, яке романтичне свято 8 березня…Море квітів, подарунки та лагідні слова на адресу представниць прекрасної статі. Але у чому справжня суть цієї визначальної дати?Відповісти на це запитання можна, занурившись у глибини історії.

Все почалося у далекому 1857 році, коли нью-йоркські текстильниці влаштували «марш порожніх каструль», мета якого полягала у досягненні рівноправ’я жінок і чоловіків та поліпшенні умов праці.

Пізніше традицію буремного XIX століття продовжила одна із лідерок міжнародного соціал-демократичного руху Клара Цеткін, котра, користуючись прикладом американських робітниць, запропонувала обрати день, який буде повністю присвячений розгляду проблем жіноцтва. Офіційно ця ідея була втілена в життя задовго після смерті активістки. У 1975 році Організація Об’єднаних Націй визнала 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Тож чому б і нам не відзначати це свято, як належить?! Не лише радіти подарованим тюльпанам, а й робити нові кроки у вихованні цивілізованого суспільства, яке вміє руйнувати стереотипи стосовно місця жінки у суспільстві!

З цією метою 5 березня в Сумському державному університеті за ініціативи гендерного ресурсного центру відбувся інформаційно-просвітницький футквест під назвою «Спортивне гендерне орієнтування».

Ідея заходу – спонукати учасниць і учасників до критичного переосмислення існуючих гендерних стереотипів. Як зазначив ведучий тренер заходу Сергій КОРОЛЬ: «Цьогоріч ми відійшли від традиційних рамок проведення свята й звернули увагу на історичний аспект Міжнародного жіночого дня. Ми прагнули привернути увагу молоді до шкідливості певних стереотипів, пов’язаних з особистими якостямиі поведінкою чоловіків і жінок…»

У гендерному орієнтуванні взяли участь студенти Юридичного факультету та факультету ІФСК: 6 пар учасників пройшли 7 баз із випробуваннями. На кожній базі команди мали виконати завдання, продемонструвавши вміння маневрувати між стереотипами. Приміром, розподілити риси характеру на суто чоловічі чи жіночі, за зачісками визначити стать людини, написати рецепт манної каші та одягти ляльку в комбінезон… Учасники гендерного орієнтування мали змогу зрозуміти, що стереотипи, які склалися в суспільстві, інколи не дають нам змоги дивитися на речі об’єктивно. Адже немає чоловічих чи жіночих рис – є риси, які виховують у собі незалежно від статі; зачіска (особливо у наші час) вже не свідчить про статеву приналежність, а манну кашу зможе зварити не лише вміла господиня, а й справжній чоловік:

«З дитинства мені нав’язували думку, що домашнє господарство чи турбота про дітей – це винятково жіноча робота. Взявши участь у футквесті, я зрозумів, настільки помилкові твердження засіли у моїй голові. Адже ми давно живемо у цивілізованому суспільстві, а не за часів Кам’яного віку. Сьогодні і чоловіку не буде зайвим знати, як зварити манну кашу чи одягти малюка», − говорить учасник заходу, студент 2 курсу спеціальності «Реклама та зв’язки з громадськістю» Артем ШТАНЬКО.

Тож перший крок у руйнуванні традиційних стереотипів Міжнародного жіночого дня зроблено. Організатори заходу сподіваються, що наступного року футквест набере обертів і до гендерного орієнтування долучаться представники всіх факультетів Сумського державного університету.