У Львівській та Черкаській областях України відбулись тренінги зі втілення ініціативи «Університет, дружній до сім’ї»

Leleka

Протягом 16-20 березня команда проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» провела семінари-тренінги зі втілення ініціативи "Університет дружній до сім'ї" для представників вищих навчальних закладів двох областей України.

Учасниками тренінгів стали представники вишів, серед яких у місті Львів – Український католицький університет, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет ім. Івана Франка, Львівський інститут банківської справи, Львівський інститут менеджменту, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності; у місті Черкаси – Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, Черкаський медичний коледж, Черкаський комерційний технікум, Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр.

Приймаючий католицький університет Львова приємно вразив не лише зацікавленими учасниками, а й дотриманням концепції універсального дизайну, що дозволяє всім – і вагітним жінкам, і молодим батькам з дитячими візочками, і дітлахам вільно пересуватись будівлею, яка є доступною та зручною. Учасники семінарів-тренінгів продемонстрували одностайність у підтримці сімейних цінностей та зазначили вже наявні у себе складові дружності до сім’ї. Так, в УКУ кілька років працює інститут підтримки родини, психологічна порадня, проводяться масові виїзні заходи для сімей співробітників та студентів. У найближчих планах адміністрації виша – розбудова бібліотеки, яка б повністю відповідала потребам відвідувачів з маленькими дітьми.

Учасники тренінгів у Черкасах з числа студентського активу розповідали про відчуття сімейного тепла у своїх вишах, про досвід проведення заходів з підвищення гендерної обізнаності на рівні міста та засвідчили готовність долучатись до створення умов дружності не лише у своїх вишах, а й об’єднавши зусилля на рівні всіх ВНЗ міста. Адміністрація та викладачі ВНЗ – учасники тренінгів – відзначили розуміння важливості створення дружніх до сім’ї умов та мали змогу проаналізувати можливості створення навколо себе умов, за яких перебування на робочому місці було б і зручним, і таким, що сприяє ефективній роботі.

Тренінги проекту проводились з урахуванням особливостей різних цільових груп, а всі семінари-тренінги містили акценти не лише на можливостях, а й на механізмах, ресурсах та ризиках впровадження ініціативи, які вже напрацьовані командою проекту в ході втілення дружніх до сім'ї підходів у Сумському державному університеті.

Учасники тренінгів отримали необхідний для роботи та подальшого втілення ініціативи комплект наукових та методичних матеріалів. Це посібники, розроблені в рамках проекту, презентації та буклети, що описують принципи та механізми впровадження як ініціативи дружності до сім’ї, так і окремих її компонентів.

Для команди проекту цікавими і корисними були ідеї та пропозиції, висловлені керівництвом та викладачами ВНЗ, представниками студентського самоврядування та молодими батьками-студентами.