25 листопада у СумДУ відзначили початок всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

Leleka

Акція, яка має вже тривалу історію, покликана привернути увагу суспільства, держави та ЗМІ до актуальності протидії такому ганебному явищу, як насильство.

На жаль, наразі світ перебуває у стані, коли випадки насильства трапляються чи не щодня. Це призводить до зростання напруги та невдоволення, які запускають ланцюгову реакцію образ. Акція «16 днів проти насильства» є нагодою всім нам замислитись над потребою змінити своє ставлення до проблеми та не замовчувати цю неприємну тему.

Сумський державний університет та Департамент соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації (а саме – відділ, який опікується питаннями гендерної рівності), цього року об’єднали зусилля у проведенні спільної інформаційної акції з поширенням «Листівки рівності». Саме нерівність частіше за все стає підґрунтям для зверхнього ставлення одних осіб по відношенню до інших (частіше – чоловіків по відношенню до жінок, батьків – по відношенню до дітей), що може призводити до різного роду утисків, обмежень, принижень та покарань. На протидію цьому було спрямовано танець проти насильства, який виконав на площі СумДУ творчий колектив студентів. Це привертало увагу студентства  до початку акції, а волонтери  змогли роздати «Листівки рівності», які містили контактну інформацію для звернень у випадках вчинення насильства.  

«Впродовж найближчого півмісяця в СумДУ проходитимуть заходи, які зачипатимуть тему насильства у різних його проявах. Дії, які принижують людську честь і гідність, інколи завуальовані та традиційно сприймані як прийнятні, бо є «сімейними справами», мають припинитись. І не лише на час акції, – в цьому переконана одна з організаторок, Юлія Савельєва. – На цю ідею працюватимуть Гендерний ресурсний центр, Культурно-мистецький центр, Центр підтримки сім’ї, Координаційний центр гуманітарної політики, волонтерська служба СумДУ тощо».