Підбито підсумки проекту зі втілення політики дружності до сім’ї у ВНЗ України

Leleka

27 листопада в Києві відбулася Всеукраїнська підсумкова конференція за результатами трирічного проекту зі втілення ґендерночутливої ініціативи «Університет, дружній до сім’ї» та поширення цього досвіду в Україні.

Реалізував проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» Сумський державний університет, офіційними партнерами виступили  Міністерство освіти і науки України, Міністерство соціальної політики України та більше 40 провідних університетів країни. Проект було реалізовано за фінансової підтримки Європейського Союзу.

"Основними цінностями, що закріплені в правовій і політичній базах Європейського Союзу є рівність між чоловіками та жінками. ЄС активно захищає та просуває права дівчаток і жінок на різних рівнях як в країнах ЄС так і за кордоном. Саме тому ми підтримали ініціативу Сумського державного університету для реалізації ідеї "Університет - дружній до сім'ї" - наголосив координатор сектору охорони здоров’я та соціальної сфери Представництва Євросоюзу в Україні Сергій Полюк.

«Метою проекту була апробація, вдосконалення та розширення спектру послуг, які дозволяють молодій матері-студентці поєднувати навчання у ВНЗ з сім'єю. Саме це складає основу виваженої ґендерночутливої політики закладу, соціального захисту та підтримки вразливої групи − матерів-студенток з маленькими дітьми», − наголосила керівник проекту, проректор Сумського Державного Університету Ніна Світайло. Отримані результати дозволяють розцінювати такі кроки як важливий напрям реалізації гендерної політики університетів.

До підсумкової конференції долучилася також депутат Верховної Ради України Ірина Луценко, яка зазначила: «Реалізація подібних ініціатив створює дуже позитивний резонанс у суспільстві, та крок за кроком формує базис для подальшого суспільного розвитку. Важливою складовою проекту є поширення позитивного досвіду ініціативи серед інших ВНЗ України, що розширює географію змін на всеукраїнський рівень».

«Одним з результатів проекту є розроблена Сумським державним університетом модель дружності до сім’ї на рівні ВНЗ. Сьогодні ми презентуємо і приклад діяльності кімнати тимчасового перебування дітей в університеті, і кращі практики втілення ідей ґендерної рівності в університетське середовище. Важливим досягненням ми можемо назвати поступову зміну ставлення суспільства до жінок, які поєднують материнство з навчанням», − зазначила експерт проекту, доцент пані Андріана Костенко.

На конференції, свій досвід у провадженні гендерночутливих ініціатив представили більше 20-и ВНЗ-партнерів з різних областей України. Не зважаючи на завершення даного проекту, українські університети  продовжують підхоплювати ініціативу та надалі її розвивають.