З Днем матері!

Leleka

У травні, коли природа Мати виряджає свою доню Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, люди висловлюють подяку материнській турботі і по всьому світу відзначають День Матері. Це одне з найбільш зворушливих свят для кожного з нас, бо з дитинства і до останніх днів ми несемо в душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами.

Свято матері сягає своїм корінням в глибину століть. Перші згадки про вшанування матері датовані часами античності. Але в тогочасній Греції свято стосувалось не пересічних жінок, а лише матері всіх богів – Геї. Римляни три дні в березні вшановували іншу матір богів - східну Кібелі. Для кельтів такою богинею, яка уособлювала мати, була Бріджит. У середньовічній Європі один раз на рік призначався день, який служниці могли присвятити своїй рідні. Цей день був сповнений радості і проходив у святковій атмосфері. Доповнював відчуття свята спеціально випечений «материнський торт». В якості подарунка своїм матерям діти зазвичай підносили букетик квітів. Але у 18 ст. свято поступово зникло.

В черговий раз День матері з'явився в США. Ініціатива публічного святкування цього дня належала відомій американці Джулії Уорд Хоув, яка у 1872 році виступила з відповідною пропозицією. Але тоді вона не отримала широкої підтримки. Знову про свято згадали у XX столітті. У місті Філадельфія 7 травня 1906 померла Мері Джарвіс. Вона була поважною і набожною жінкою. Її смерть стала справжньою трагедією для доньки. Ця жінка не мала власних дітей і була дуже сильно прив'язана до своєї мами. Життя без неї стало для неї просто нестерпним. Вона мучилася від думки про те, що за життя матері так і не встигла висловити їй всю свою любов і вдячність.

Донька відзначила річницю смерті матері замовленням поминальної служби в її честь. Після цього вона прийняла рішення направити уряду листа з пропозицією заснувати День матері. В результаті у 1910 році штат Віргінія вперше офіційно визнав і почав відзначати це свято. А в 1914 році в США другу неділю травня було оголошено національним святом матерів. Приклад Америки вирішили наслідувати  й інші країни світу.

Символіка та традиції свята День матері.

В Америці та Австралії в цей день прийнято носити квітку гвоздики на одязі. Причому має значення її колір - кольорова гвоздика говорить про те, що мама цієї людини жива, а біла гвоздика служить пам'яттю про матерів, яких з нами вже немає.
В цей день сім'ї возз'єднуються - діти, які живуть окремо, приїжджають відвідати і привітати своїх матерів, вручити їм подарунки.

Свято «День матері» в Україні було закріплено Указом Президента в1999 році та покликано підкреслити кращі традиції ставлення до материнства. Важливо, що в цьому єдині всі верстви суспільства. Крім того свято привертає увагу уряду та суспільства до проблем материнства в країні.

Leleka

День матері – це чудова нагода кожному з нас знайти можливість відвідати маму і подарувати їй свою увагу і турботу.

Цього дня ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом! Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість!