Проект підтримки студенток-матерів стартував!

Leleka

У Сумському державному університеті презентували проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах». Цей проект став продовженням і розширенням концепції «Університет, дружній до сім’ї», що сповідується і пропагується Сумським державним університетом. У засіданні круглого столу взяли участь учасники проекту, активні громадські діячі, представники Сумської обласної адміністрації, ректор Сумського державного університету та інші небайдужі до цієї теми.

    Питання гендерної рівності на сьогодні стає дедалі актуальним, тому поява в Сумському просторі ініціатора вирішення цієї проблеми є актуальною та вчасною. Трирічний проект є переможцем грантової програми Євросоюзу «Інвестуючи в людей», спрямований на захист прав жінок та розширення їх соціальних та економічних можливостей. Тому до обговорення долучились не тільки активні представники регіонального простору. 

      Серед них - координатор проектів Делегації Європейського Союзу в Україні Сергій Полюк. На початку свого виступу він наголосив на тому, що Європейський Союз активно підтримує гендерну рівність, тому ще це – право людини на особистий вибір. «Гендерна рівність - це можливість жінці стати взірцем не тільки на рівні своєї сім’ї, а й на рівні держави», - стверджує пан Полюк. Він висловив сподівання на те, що проект буде підтримано і в багатьох інших вищих навчальних закладах України.

    Керівник проекту, Ніна Світайло, виступила модератором зустрічі та розповіла присутнім про ідею виникнення проекту. «Ми хочемо поширити власні методики та наукові напрацювання, які отримали в ході діяльності, і серед інших ВНЗ, - пояснила вона, - бо проект має ще й наукову складову». Вона переконана, що проект спроможний дати студентам шанс успішного поєднання сім’ї та освіти, без втрати якості. На її думку, Сумський державний університет перестає бути лише навчальним центром. Він несе в суспільство нові повідомлення, дає можливість «інвестувати в людей».

   Тамара Іщенко, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації, перш за все привітала всіх присутніх жінок із Міжнародним днем захисту прав жінок. «Адже Восьме березня – це не тільки Міжнародний жіночий день», - пояснила Тамара Дмитрівна. Вона зауважила, що, на її думку, «студентські сім’ї найміцніші». Досвід створення особливих умов для матерів-студенток у Сумському державному університеті дає можливість не йти в академічну відпустку, а ставати професіоналкою. «Україна має бути міцна своєю сім’єю», - такими словами пані Іщенко завершила свій виступ.

   Привітати колег із успішним початком проекту долучилася заступник віце-президента Національної академії державного управління при Президентові України Лариса Кобелянська. Вона висловила свою оцінку проекту через відео-включення. «Ви даєте якісні послуги поєднання сімейних обов’язків та освіти, - прокоментувала вона, - це унікальний рівень, бо стаючи батьком чи матір’ю, людина відчуває на собі зовсім іншу відповідальність». Пані Кобелянська впевнена: завжди важко змінювати усталені норми, оскільки раніше ВНЗ не брали на себе таку роль та відповідальність.

   Також присутні мали змогу переглянути презентації університетів-партнерів з Німеччини, звідки нещодавно повернулась координатор проекту Юлія Савельєва. Пані Юлія зазначила, що даний проект не є революційним. Цією проблемою переймались ще 150 років тому, тож досить важливо враховувати багатий іноземний досвід. Окрім того, учасники проекту, надихнувшись закордонними практиками, поділились планами щодо будівництва власного дитячого спортивного майданчику біля університету. Тож у актуальних планах реалізації проекту – цікаві заходи для малечі, тренінги для студентів , а також багато-багато іншого. Долучайтеся і ви!

Для додаткової інформації: Координатор проекту Юлія Савельєва (+38 050 288 10 38),


Валерія Біленко, для сайту «Університет, дружній до сім’ї».