Учасники «Гендерного форуму-2014» розглянули питання гармонізації сімейних відносин

Leleka

28 березня на факультеті соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету відбувся традиційний «Гендерний форум-2014». Тема навчально-методичного семінару, який проходив у рамках цього проекту, - «Кращі сім’ї – краще суспільство».

Головна мета заходу полягала в тому, аби завдяки взаємодії суспільних, державних організацій та молодих сімей сформувати умови, які б сприяли гармонізації сімейних та професійних ролей в українському суспільстві.

Організатори «Гендерного форуму» - Департамент соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, факультет соціальної педагогіки та психології, кафедра педагогіки та психології освітньої діяльності, Центр гендерної освіти та Запорізька жіноча організація «Центр громадсько-соціальних ініціатив».
Задля обговорення проблем сучасної сім’ї та шляхів їх вирішення зібралися разом викладачі, студенти, молоді батьки, студентські профспілкові лідери, державні службовці, представники духовенства та психологи-практики.

Роботу форуму відкрила керівник Центру гендерної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності Тетяна Голованова. Вона окреслила тематику засідання і напрямки роботи навчально-методичного семінару, а також представила гостей та доповідачів. «У ЗНУ відбувається багато заходів гендерного спрямування, але цього разу ми вирішили приділити особливу увагу тим студентам, які мають дітей. Сьогодні ми зібрали вчених, психологів, суспільних діячів і студентів, які разом вирішуватимуть нагальні питання розвитку сім’ї в Україні», - наголосила Тетяна Петрівна.

Завідувач кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності, професор Наталія Шевченко у своєму виступі підкреслила важливість представленої на обговорення теми семінару: «Питання розвитку суспільства і сім’ї тісно пов’язані між собою. Запорука надійності та благополуччя сім’ї – це вміння слухати і розуміти один одного, те саме стосується і громадянського суспільства». Наприкінці свого виступу вона побажала успіхів учасникам заходу.

Начальник відділу у справах сім’ї та дітей Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації Ольга Дроздова розповіла про заходи, які відбулися протягом року завдяки співпраці представників державних соціальних служб, факультету соціальної педагогіки та психології ЗНУ, громадських та приватних організацій: створення Гендерного ресурсного центру, Центру гендерної освіти; проведення низки нарад, семінарів та інших заходів, які відбуваються у рамках реалізації Державної соціальної програми підтримки сім'ї до 2016 року.

Керівник Центру екологічної культури Наталія Пічкур, у свою чергу, розповіла про діяльність цієї організації, приділивши окрему увагу роботі дитячого сімейного кіноклубу «Райдуга». На засіданні також були присутні представники КЗ «Запорізький обласний центр соціально психологічної допомоги» ЗОР, Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Благодійного культурно-просвітницького фонду «Олександрівський» та інших соціальних і громадських організацій.

Під час семінару «Кращі сім’ї – краще суспільство» були розглянуті питання щодо забезпечення рівних прав і можливостей для чоловіків і жінок; вирішення проблем сім’ї та професійної зайнятості жінок-матерів; соціалізації учнівської молоді; актуалізації сімейних цінностей; виховання здорового населення та забезпечення гендерного підходу в репродуктивних технологіях тощо.

У рамках заходу відбулися майстер-класи за такими темами: «Технології навчання бути сім’янинами та батьками» (ведуча - Ганна Лисак, ЗНУ), «Планування сім’ї та репродуктивне здоров’я» (ведуча - Ірина Амро, ЗДМУ), «Роль інформаційно-комунікаційних технологій та соціальної реклами у гармонізації відносин «сім‘я-робота» (ведуча - Наталія Пічкур, Центр екологічної культури) та «Технології роботи Центру гендерної освіти та Гендерного ресурсного центру (ведуча - Тетяна Голованова, ЗНУ).

Гості та учасники «Гендерного форуму-2014» мали змогу заздалегідь ознайомитися з програмою заходу, тому кожен взяв участь в одному з майстер-класів та ознайомився з напрацюваннями і технологіями практикуючих фахівців. Висновки і результати «Гендерного форуму-2014», який відбувся на базі ЗНУ, будуть передані до Запорізької обласної адміністрації для подальшого розгляду і включення в обласні соціальні програми.

Знаковою подією цього дня також стало проходження подібного навчально-методичного семінару на тему «Гендерне виховання у сучасній школі» на базі Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ «Криворізький національний університет». Обидва ВНЗ до початку проведення заходів випустили збірники наукових статей – «Педагогічне Криворіжжя» та «Матеріали навчально-методичного семінару «Кращі сім’ї – краще суспільство»» - і обмінялися напрацюваннями з колегами.

(c) sites.znu.edu.ua