Працюємо над попередженням емоційного насильства над дітьми

Leleka

22-23 березня соціальний педагог проекту Оксана Клочко прийняла  участь у  тренінгу «Попередження емоційного насильства над дітьми» за підтримки Українського фонду «Благополуччя дітей»  

Одним з найпоширеніших видів насильства над дітьми фахівці вважають психологічне (емоційне) насильство, стверджуючи, що словесні образи по відношенню до дітей є постійним джерелом психологічних травм. На жаль,  батьки не замислюються над тим, що знижують самооцінку дитини висловами на кшталт: «дурна», «телепень», «нездара»… Поступово такі звернення вчать дитини думати про себе: «Я поганий», «Я нерозумна», «Я нікому не зможу сподобатись».


Тож, намагаючись протистояти цим негативним тенденціям, Український фонд «Благополуччя дітей» запропонував тренінг для фахівців, які працюють з батьками. Тренінг є складовою всеукраїнської кампанії «Слова ранять на все життя», спрямованої на попередження психологічного (емоційного) насильства над дітьми та популяризацію відповідального батьківства і ненасильницьких методів виховання.
 
Спікер тренігу, Марлена Тромбінська-Хадух, психолог організації Nobody’s Children Foundation (Варшава, Польща) під час заходу розглянула з учасниками проблему емоційного насильства та його наслідків, запропонувала сценарії занять з батьками з попередження насильства над дитиною, поділилась досвідом Fundacja Dzieci Niczyje у проведенні зустрічей з батьками, присвячених попередженню насильства над дитиною.

Оксана Клочко, соціальний педагог проекту СумДУ «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах», зазначає: «Ми, як «Заклад, дружній до сім’ї» активно працюємо з молодими батьками, які звертаються до нас з питаннями щодо виховання своїх малюків. Тож, тренінг дав мені можливість отримати надзвичайно корисні навички і знання, які обов’язково будуть затребувані при реалізації виховних сімейних заходів проекту нашого університету».
Довідка. Українським фондом «Благополуччя дітей» у партнерстві з Nobody’s Children Foundation (Польща) наразі впроваджується проект «Попередження емоційного насильства над дітьми в Україні» та «Дитинство без насильства – покращення системи захисту дітей у Східній Європі»за фінансової підтримки Програми Польсько-Американського Фонду Свободи «Перетворення у Регіоні» – RITA та OAK Foundation.

Фото з тренінгу «Попередження емоційного насильства над дітьми»